Bustul Regelui Mihai I, dezvelit în Craiova

Regele Mihai I va vechea, simbolic, de ieri 24 noiembrie 2014, asupra Craiovei și prin prezența unui bust în care înfățișat tânăr, așa cum era pe vremea când a semnat legile prin care instituții fundamentale din Cetatea Băniei au fost fondate. Universitatea din Craiova și Filarmonica Oltenia poartă pe actele de naștere semnătura Regelui. La ceremonia de dezvelire MS Regele a fost reprezentat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României care a rostit un discurs emoționant și a transmis mesajul Suveranului. Pe o vreme friguroasă, numeroși craioveni au ținut să participe la ceremonia la care reprezentantul Casei Regale a fost însoțit de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, coordonatorul Clubului Monarhist din Craiova, Mihai Firică, prefectul Doljului, Sorin Răducan. Sculptura a fost realizată de Marcel Voinea, președintele UAP Dolj și a fost ridicată prin subscripție publică și prin fondurile Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. Bustul de la Craiova este singurul ridicat în România care îl înfățișează tânăr pe Regele Mihai.

statuie regele mihai craiova radu

“Sunt nespus de bucuros că aveți atât de multe edificii cărora le sărbătoriți o vârstă respectabilă, instituții fondate acum un secol, care fac astăzi mândria locului, alături de extraordinara zestre arhitectonică și de toată tradiția economică pe care o aveți. Având două ctitorii regale, Filarmonica Oltenia și Universitatea din Craiova, pe lângă altele câteva ce nu au fost menționate aici, nu e decât firesc ca membrii familiei noastre să fie prezenți aici când le onorați memoria.

Având atât de multe lucruri de care să ne aducem aminte în istoria Craiovei din punct de vedere educativ, cultural, economic, arhitectonic, politic, diplomatic, sunt multe argumente care vă dau dreptul să sperați la calitatea de Capitală Culturală Europeană, iar faptul că le și onorați așa cum se cuvine la o distanță atât de mare de la momentul fondării lor, adică aproape trei sferturi de secol, aceasta nu vă face decât cinste.

Vă transmit tuturor bucuria și mulțumirea Majestății Sale Regelui că de aici încolo va veghea simbolic asupra urbei așa cum cu sufletul a făcut-o întotdeauna, de la momentul fondării acestor edificii și până astăzi”, a afirmat Principele Radu.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României este, din anul 2013, Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova, „în semn de recunoştinţă pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul istoriei pentru a menţine România liberă, pentru loialitatea pe care a arătat-o poporului român, pentru propriul sacrificiu, pentru toate activităţile şi proiectele sale care au promovat imaginea pozitivă a ţării noastre şi îndeosebi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului”.

Principele Radu al României a participat, luni după-amiază, la Colegiul Carol I din Craiova la Simpozionul Moștenirea Regelui Carol I — România modernă, unde a și susținut o prelegere pe această temă, iar la Opera Română a lansat cărțile regale “Eticheta Regală”, “Crăciunul Regal” și “Calendarul Regal”.

De la ora 19,00, ASR Principele Radu a participat la Concertul Liceului de Artă Marin Sorescu din Craiova pe care îl susține la Filarmonica Oltenia din Craiova în cadrul Festivalului Internațional Craiova Muzicală, eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al MS Regelui.

Reclame

Despre euroagora
Euro-Agora - ONG from Craiova, Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: